電影情懷

上一篇主題 下一篇主題 向下

電影情懷

發表  yip920 于 周三 7月 15, 2015 2:37 pm

隨著遂寧市Micro Movie大賽徵稿既火熱進行,城市居民對Micro Movie既探討日漸熱烈。今日我地黎睇睇一些遂寧居民對Micro Movie既睇法。16歲既林榮,係1個陽光既大男孩,今年高2。鐘意書畫、鐘意攝影,鐘意將自己既攝影作品配上music做成電子雜誌保存。在呢個過程當中逐漸鐘意上了Micro Movie。林榮話,由於學校對素質教育既重視,並唔係一味既只強調文化成績,學校在特長培養方面幫學生提供左好多便利,亦先俾佢逐漸鐘意上了Micro Movie。林榮認為,Micro Movie係藝術、生活同美既結合,指甲矯形低成本,幫大眾提供了發現、展示泰拳減肥、記錄美既平台。“好多野唔好咁定行性既。我覺得Micro Movie更多既時候似電影快餐中既1個精緻小菜,爽、入味。然而更厚重、更有深度既情懷、情感表現唔到出來,畢竟要係好短既時間內要表現大主題已經好困難了。”薛毅係某小學教師,本身唔係遂寧人,係遂寧做野既13個年頭里,收穫了愛情、家庭、孩子和1級又1集既學生,佢話,呢家“呢度就係我既家,比故鄉更似故鄉。”“我平時都係比較鐘意睇電影既,一般有新電影上映既時候,都要去睇。冇事既時候,亦鐘意係手機上睇果d拍得好好既廣告,有時也睇睇別人推薦既Micro Movie,但係燒肉放題可以食超過30分鐘以上既,就冇太大既興趣睇落去,唔理飲食工程有幾清潔,感覺辦公室室內設計少左精緻,多左累贅。”薛毅話。

yip920

文章數 : 370
注冊日期 : 2013-10-09

檢視會員個人資料 http://www.aim.hk

回頂端 向下

上一篇主題 下一篇主題 回頂端


 
這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章