中國電影既青春痘需治療

上一篇主題 下一篇主題 向下

中國電影既青春痘需治療

發表  yip920 于 周三 五月 13, 2015 3:09 pm

萬物何以碎碎念,左耳盡係青春片。關注中國電影既人,一定知道筆者既呢句打油詩所指為何。最近,《萬物生長》、《何以笙簫默》、《左耳》3部 青春題材電影攪動了輿論場,一時間,眼鏡紛紛碎、罵聲滾滾來,乜野青春病、青春癌、青春瘡之類既揶揄、諷刺,一股腦地撲向中國電影。筆者同意眾多“醫生” 既診斷結果,以目前大多數國產青春片既質素黎睇,中國電影確實病得唔輕。但呢個病究竟係乜野病,上述診斷仲未夠明確。在筆者睇來,此病唔算疑難雜症,但一旦得上,都係幾麻煩,所以,真得留神注意,趁早治療。到底係乜野病?其實就係青春痘。睇到呢度做緊寫字樓裝修,你大概納悶了,點解係呢種病既?別忙,且聽筆者呢個赤腳醫生慢慢道來——首先,乜野係青春痘?根據標準答案,青春痘係一種慢性發炎既皮膚病。青春片潮流在萌芽階段時,作品整體質素普遍唔錯,正因為如此,先可以從當時仍係大片稱雄既市場中分得一杯羹。然而,在呢杯羹漸漸變成一塊大餅既過程中,水分越注越多,餅係夠大,卻越黎越難吃所以要做飲食工程。青春片帶動既票房熱,確實讓中國 電影更顯光鮮,但光鮮既表面之下,卻暗藏膿,從該症狀黎睇,絕對係慢性發炎。其次,點解會生青春痘?青春痘既病因並唔復雜,講清楚d,就係油太大,毛孔又排唔出,於是加入playgroup,細菌滋生引發感染。呢幾年流行“果幾年”式既小清新,全民都在“致青春”,重回校園、重溫初戀成了一種帶有普遍性既社會心理。呢股潮流來得洶湧,而且黎左唔走,於係造就青春片大行其道。中國電影市場當然需要青春片,但乜野事兒就怕過度,產量一大躍進,質素就大滑坡。而且,果d只為搶錢唔係為藝術既細菌們亦越聚越多。於是,中國電影既青春痘便唔可避免地蔓延開來。你又講左,青春痘冇乜野,唔算病,慢慢就好了。可別掉以輕心,我地都係從青春里過來既人,都知道青春痘呢種病。十幾年前,中國電影正式走上產業化之路,進入左跨越式發展既新階段。從裝修設計呢個角度黎睇,當下既中國電影可謂正值青春年少時。青春難免躁動、混亂、焦慮,甚至自我膨脹,但係,青春亦該有不斷自我否定、自我更新以及在成長既疼痛中尋找方向既勇氣。

yip920

文章數 : 370
注冊日期 : 2013-10-09

檢視會員個人資料 http://www.aim.hk

回頂端 向下

上一篇主題 下一篇主題 回頂端


 
這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章